Σάββατο, 5 Μαΐου 2012

Europian School Radio


Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio λειτουργεί πιλοτικά για τη σχολική χρονιά 2011- 2012 και φιλοξενείται στην πλατφόρμα streaming media του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr ) . Ακόμη συνεργάζεται με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμά της i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.
Η παραγωγή του προγράμματος γίνεται από την σχολική κοινότητα και μέσα στα πλαίσια της σχολικής διαδικασίας και στη βάση του εθελοντισμού. Είναι σταθμός μη κερδοσκοπικός.
Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio (esradio.mysch.gr), είναι μια πρωτότυπη δράση η οποία εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκπαιδευτική φιλοσοφία και θέλει το μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο δημιουργίας και έκφρασης. Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο προβάλλει τις ιδέες, τις δημιουργίες, τις ανησυχίες της μαθητικής κοινότητας και τις επικοινωνεί με το σήμερα. Απαντά στην αναζήτηση για ένα πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής και εκπαίδευσης των παιδιών με το ευρύτερο περιβάλλον, έχοντας ως δεδομένο και το  μεγάλο ενδιαφέρον τους για τις νέες τεχνολογίες.
Η εμπλοκή των μαθητών και μαθητριών εκτείνεται σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του ραδιοφώνου καθώς αυτοί συμμετέχουν σε ομάδες είτε τεχνικής υποστήριξης  είτε παραγωγής εκπομπών. Οι μαθητές και μαθήτριες, δημιούργησαν το λογότυπο και τα σποτ, ενημερώνουν τον ιστότοπο του ραδιοφώνου, παράγουν μουσικές εκπομπές και εκπομπές λόγου, κάνουν συνεντεύξεις και εκφωνούν ειδήσεις.
Το μαθητικό ραδιόφωνο προτρέπει τον μαθητή να βλέπει το σχολείο ως χώρο συμμετοχικής έκφρασης και δημιουργίας και μπορεί να συντελεί στη:
  • Δικτύωση Σχολείου – Κοινωνίας
  • Δικτύωση Σχολείων
  • Προαγωγή θετικού κλίματος στο σχολικό περιβάλλον
Η συμμετοχή στο ραδιόφωνο είναι μια “αναπτυξιακή” διαδικασία. Μέσα από αυτή την ομαδική δραστηριότητα τα παιδιά μπορούν μεταξύ άλλων:
  • Να αναπτύξουν συνεργατικές και διαλογικές δεξιότητες ώστε να βελτιώσουν την επικοινωνία τους με τους άλλους
  • Να αναπτύξουν κριτική σκέψη ώστε να είναι σε θέση να κρίνουν τις πληροφορίες που δέχονται.

Το διαδικτυακό  ραδιόφωνο έχει ψυχαγωγικό και επιμορφωτικό χαρακτήρα. Στον ψυχαγωγικό τομέα θα περιλαμβάνονται μουσικές επιλογές από όλα τα είδη της ελληνικής και ξένης μουσικής σκηνής. Στον επιμορφωτικό τομέα μεταδίδονται εκπομπές οι οποίες προωθούν και αναδεικνύουν την περιβαλλοντική ευαισθησία, την φιλαναγνωσία, τις καλλιτεχνικές και  κοινωνικές δράσεις καθώς και τις δραστηριότητες των σχολείων. Οι ενημερωτικές εκπομπές μπορούν ακόμη να περιλαμβάνουν στη θεματολογία τους νέα από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, αφιερώματα (ως αποτέλεσμα έρευνας) καθώς και συνεντεύξεις με πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους. Ο χαρακτήρας των εκπομπών διαμορφώθηκε μετά τη συλλογή των απαντήσεων μαθητών και μαθητριών σε ερωτηματολόγιο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του ραδιοφώνου.
Πρόκειται για ραδιοφωνικό σταθμό οργανωμένο στα πλαίσια των σχολικών δραστηριοτήτων ο οποίος απευθύνεται στη σχολική κοινότητα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Η συμμετοχή κάθε μέλους της εκπαιδευτικής κοινότητας και ειδικά των μαθητών είναι ανοιχτή σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα/σχολεία, ελληνικά, ελληνόγλωσσα αλλά και ευρωπαϊκά.
Η επίσημη γλώσσα του σταθμού είναι τα ελληνικά, προωθεί όμως την ιδέα της διαπολιτισμικότητας και της πολυγλωσσικής συμμετοχής.
Αποτελεί συνεργασία των μελών της σχολικής κοινότητας και βασικά μαθητών και καθηγητών σε όλα τα επίπεδα, οργάνωσης, παραγωγής, τεχνικής υποστήριξης και επικοινωνίας. Το συντονισμό των ομάδων του ραδιοφώνου για κάθε σχολείο έχει ο/η υπεύθυνος/η εκπαιδευτικός.
Για το blog του Europian School Radio κλικ εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου