Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Τζαζ - Ποπ - Κινηματογραφική μουσική

   "Η τζαζ είναι ελευθερία"
Αν και είναι δύσκολο να πούμε τι είναι η τζαζ στο σύνολό της, συνήθως πρόκειται για μια μουσική όπου οι μουσικοί εκτελούν μελωδικές αυτοσχεδιαστικές παραλλαγές πάνω σ' ένα δεδομένο μοτίβο με μορφή διαλόγου μεταξύ τους. Συνδυάζει στοιχεία από την Αφρική και τη Δ. Ευρώπη. Οι ρίζες της βρίσκονται στη Ν. Ορλεάνη από Κρεολούς μαύρους δούλους, στο 2ο μισό του 19ου αιώνα. Γρήγορα εξαπλώθηκε, αγαπήθηκε, πέρασε και στους λευκούς, κι έφτασε μέχρι σήμερα με πολλά μουσικά πρόσωπα, όπως ραγκτάιμ, σουίνγκ, Ντίξιλαντ, Μπίμποπ, Κουλ, Φρη, κ.α.
   "Ποπ" (>popular = δημοφιλής) χαρακτηρίζονται ελαφριές μορφές ξένης ή και ελληνικής μουσικής, που απευθύνονται κυρίως σε νεανικό κοινό και αναφέρονται συνήθως σε συναισθήματα και στην αγάπη. Κάποιες κατηγορίες της ποπ είναι: Λάτιν, Σόουλ, R&B, Κάντρι, ρέγκε, κ.α.
   Η "Κινηματογραφική μουσική" είναι η μουσική που γράφεται για να συνοδέψει τις κάθε είδους κινηματογραφικές προβολές. Μπορεί να προορίζεται για ταινίες, ντοκιμαντέρ, κινούμενα σχέδια, παιδικά, και ανάλογα "υπογραμμίζει" ηχητικά τα συναισθήματα. Στα πρώτα χρόνια του βωβού κινηματογράφου ακούγονταν μόνο μουσική και μάλιστα ζωντανά. Στη συνέχεια οι τεχνικές εξελίξεις έδωσαν νέες δυνατότητες στη μουσική.


Ερευνητική εργασία στο κεφ. "Επιμένω μουσικά - Α΄ Γυμνασίου"
Δ. Δούρου(Α2)-Μ. Καρανάσιου(Α2)-Δ. Παπαγεωργίου(Α3)-Μ. Πιλάτου(Α4) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου