Τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011, στο μάθημα για την ένταση του ήχου, αναφερθήκαμε και στους θορύβους και πώς επηρρεάζουν την σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις η Λαμία βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες ελληνικές πόλεις στην ηχορύπανση (κλικ εδώ και εδώ), ενώ στα ελληνικά σχολεία ανησυχητική απειλή θεωρείται το επίπεδο θορύβων, το οποίο βρίσκεται στα 61 db ενώ τα επιτρεπτά όρια είναι στα 35 db (κλικ εδώ). Στη συνέχεια παίξαμε το παιχνίδι "Θορυβοποιοί": Χωριστήκαμε σε 3 ομάδες. Η 1η (πομποί) και η 3η (δέκτες) ομάδα είναι στις άκρες της αίθουσας, ενώ η 2η ομάδα (θορυβοποιοί) στο μέσον, κρατώντας κρουστά όργανα τάξης. Η 1η ομάδα διαλέγει κρυφά ένα τραγούδι και τραγουδάει τη μελωδία για να το καταλάβει η 3η ομάδα. Η 2η ομάδα προσπαθεί να τους εμποδίσει με το θόρυβο των οργάνων. Αν δεν το καταφέρει σε 30΄΄, δίνει τα όργανα στην ομάδα που βρήκε το τραγούδι και οι ρόλοι αλλάζουν. Σ' εμάς και οι τρεις ομάδες αναδείχτηκαν ισόπαλες. Τελικά, καμιά φορά χρειάζεται και η φασαρία, για να εκτονωθούμε ή να παίξουμε. Γενικά, όμως, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί με τους θορύβους και τις δυνατές εντάσεις. Οι μαθητές του Α4
Το "Μινοράκι" βραβεύτηκε με το "ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ" του θεσμού "Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση", του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στις 23 - 6 - 2011.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του minoraki2.blogspot.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση και ενημέρωση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανέκδοση του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια της συντακτικής ομάδας. Το "Μινοράκι" δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων.
Για οποιοδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλ. δ/νση: dgrivas@sch.gr
Καλωσήλθατε στο "Μινοράκι". Πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Λειτουργεί με συντακτική ομάδα, ενώ όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να προβάλλουν τα θέματα που τους απασχολούν.
Μην παραμελήσετε να δείτε και τις "παλαιότερες αναρτήσεις" με επίσης ενδιαφέροντα θέματα.
Το "Μινοράκι" ανανεώνεται συνεχώς και σας περιμένει να ενημερώνεστε.
Γιατί η μουσική είναι σαν τη ζωή... συνεχίζεται!
Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το "Μινοράκι" στείλτε e-mail στο: dgrivas@sch.gr
Ε-mails που λάβαμε:
Αγαπητέ συνάδελφε κύριε Δημήτρη Γρίβα, θα ήθελα να σε συγχαρώ εσένα προσωπικά και τους μαθητές σου για την επιμέλεια και κυκλοφορία του ηλεκτρονικού Μουσικού περιοδικού " το μινοράκι". Τέτοιες πρωτοβουλίες καταξιώνουν στα μάτια των μαθητών μας -και γενικότερα της κοινωνίας- τον κλάδο μας, ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο και προετοιμάζουν τους μαθητές μας για μία σωστή πορεία στην κοινωνία.
Αγαπητέ κ. Γρίβα,
Σας συγχαίρω για το περιοδικό των μαθητών σας που με συγκίνησε, γιατί επιβεβαιώνει τη θεωρία του πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στα παιδιά.
Καλή δύναμη σε όλα όσα κάνετε.
Το μάθημα της μουσικής στο 2ο Γυμνάσιο Λαμίας διδάσκεται σε ξεχωριστό εργαστήριο, εξοπλισμένο με πολλά εποπτικά μέσα, όπως τηλεόραση και βίντεο, ηχοσύνολο, χάρτες, αφίσες, επιδιασκόπιο, μουσικά όργανα, ηλ. υπολογιστή με ανάλογο εκπαιδευτικό λογισμικό μουσικής, βιντεοπροβολέα, κ.α., τα οποία υποστηρίζουν την προβλεπόμενη ύλη του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του υπουργείου Παιδείας. Έτσι οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον όμορφο κόσμο της μουσικής και να διδαχθούν βιωματικά τη μουσική σε ένα εκσυγχρονισμένο επιστημονικά και παιδαγωγικά σχολικό περιβάλλον.
Παράλληλα, εκτός ωρολογίου προγράμματος, κάθε Παρασκευή μεσημέρι, τελειώνοντας το μάθημα, όλοι οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία, προαιρετικά, να συμμετέχουν στην μουσική ομάδα.
Εκεί, στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων, οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες, όπως μελέτη διάφορων πολιτιστικών θεμάτων, δημιουργία χορωδίας και ορχήστρας,οργάνωση σχολικών εορτών, οργάνωση συναυλιών, πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλα σχολεία, εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου μας, μουσικά παιγνίδια, και πολλά άλλα.
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουμε παρουσιάσει πρωτότυπες και επιτυχημένες συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (σύγχρονου τραγουδιού, αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, μελοποιημένης ποίησης, αφιέρωμα στους Χατζιδάκι – Γκάτσο,κ.α.), οργανώσαμε αξιόλογες σχολικές γιορτές, έχουμε επισκεφθεί το μουσείο αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών οργάνων στη Θεσσαλονίκη, το μουσείο Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στην Αθήνα, την έκθεση μουσικών οργάνων της Μεσογείου στην Λαμία, την Πινακοθήκη και την Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας της πόλης μας, το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, έχουμε παρουσιάσει τη δουλειά μας στους μαθητές των Γυμνασίων 3ου & 5ου Λαμίας, Σπερχειάδας και Στυλίδας, 11ου, 14ου & 20ου Δημοτικών Σχολείων Λαμίας, τραγουδήσαμε τα κάλαντα στη χιονισμένη Λαμία, παρακολουθήσαμε αρκετές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μελετήσαμε την μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, ερευνήσαμε την μουσική κατάσταση της πόλης μας, ασχοληθήκαμε με τους μεγάλους συνθέτες, ενεργήσαμε για να ακούγεται το Γ΄ πρόγραμμα της ΕΡΑ στην περιοχή μας, και αρκετές ακόμα δραστηριότητες.
Συμπαραστάτες και αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε βρει τον διευθυντή του Γυμνασίου μας κ. Π. Τζανετάκη, τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, την Νομαρχία Φθιώτιδας, τον Δήμο Λαμιέων, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας, την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, τα τοπικά Μ.Μ.Ε., ιδιώτες χορηγούς των εκδηλώσεων,κ.α.
Επειδή η μουσική είναι μια κινητήρια δύναμη για δημιουργικότητα που δίνει ερεθίσματα, αλλά και καθοδηγεί την ανθρώπινη φαντασία, με σκοπό την καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας και ευαισθησίας, εμείς προσπαθούμε μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να μορφοποιήσουμε αυτούς τους στόχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου