Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

ΒΙΟΛΙ: ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ


Ίσως δεν ξέρετε ότι...
α) Το βιολί, που εδώ και 350 χρόνια θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων, υπήρξε στις αρχές τις ιστορίας του ένα όργανο που απλώς συνόδευε τη μουσική σε χορούς και πανηγύρια και οι βιολιστές είχαν τη φήμη κατώτερων μουσικών!
β) Τα αριστουργήματα των μεγάλων Ιταλών κατασκευαστών έχουν πολλές φορές ανυπολόγιστη αξία ξεπερνώντας τα 350.000.000 δρχ., δηλαδή περίπου 1.000.000 ευρώ!
Η έκταση ήχων του βιολιού καλύπτει τέσσερις οκτάβες, από το σολ μέχρι το σολ4. O χαρακτηριστικός συνεχής ήχος του βιολιού δημιουργείται με γλίστρημα του δοξαριού πάνω στις χορδές. Με έλεγχο στην πίεση και την ταχύτητα του δοξαριού, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση του ενός χεριού και με κατάλληλες κινήσεις και λαβές των δακτύλων του άλλου χεριού στις χορδές, επηρεάζει ο βιολονίστας κατά την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού:

- τη δυναμική (από molto pianissimo μέχρι molto fortissimo,)
- τους εκφραστικούς χρωματισμούς (π.χ. παθητικά, τραγουδιστά, με κέφι, θριαμβευτικά, θλιμμένα)
- και την άρθρωση μεταξύ των φθόγγων, όπως το πηδηχτό (saltato), το τονισμένο(marcato), το τρεμουλιαστό (tremolo), το τσιμπητό (pizzicato) ,τις τρίλιες(trillo), τους αρπισμούς (arpeggio), με γλύστρημα (glissando) κ.ά.
Είμαι παιδί της Α1 τάξης και μαθαίνω βιολί. Έτσι ξέρω από πρώτο χέρι ότι το βιολί είναι πολύ δύσκολο(κυρίως γιατί είναι άταστο), αλλά ξέρω ότι είναι και πολύ “όμορφο” μουσικό όργανο(άλλωστε δεν θεωρείται τυχαία ο βασιλιάς των οργάνων).Εγώ επικροτώ όποιον μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο, γιατί ξέρω ότι για να μάθεις ένα μουσικό όργανο χρειάζεται να έχεις θέληση, υπομονή, επιμονή και πίστη. Στη μουσική δεν υπάρχει διάκριση ταλαντούχου και μη. Όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για μάθηση. Για να μη γίνομαι κουραστικός θα κλείσω λέγοντας ότι: Η μουσική είναι μια παρέα για όλους όσους θέλουν να παίζουν και να διασκεδάζουν. Υπάρχει χώρος για όλους!!

Από τον Ανδρεαδάκη Φαίδωνα (Α1)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου