Λένε ότι ένα βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Το "Μινοράκι" προτείνει να ανοίξουμε δυο παράθυρα στον όμορφο κόσμο της μουσικής, προτείνοντας δυο βιβλία, που μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες των διακοπών που έρχονται, αφού μας μορφώνουν ευχάριστα και μας δίνουν το περιεχόμενό τους σε μορφή κόμικς.
Η ιστορία της μουσικής σε σκίτσα Συγγραφείς: Bernard Deyries - Denys Lemery - Michael Sadler . Εκδόσεις:Γράμματα. Στο βιβλίο αυτό, που διασκεδάζει μορφώνοντας και μορφώνει διασκεδάζοντας, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες στιγμές της συναρπαστικής περιπέτειας της μουσικής ανά τους αιώνες. Από τα λατρευτικά άσματα και τα τραγούδια των εργατών στην Αρχαία Αίγυπτο, ώς την αυστηρότητα του Γρηγοριανού Μέλους και τις ξέγνοιαστες μελωδίες των μενεστρέλων, κι από κει στην πολυφωνία του Μεσαίωνα και στο μουσικό πλούτο της Αναγέννησης. Γνωρίστε τον πληθωρικό Χαίντελ, τον τελειομανή Μπετόβεν, το φλογερό πατριώτη Βέρντι, τον κοσμογονικό Στραβίνσκι και τον ανορθόδοξο πειραματιστή Κέητζ... Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας δεν ίδρυσαν βασίλεια, δεν εξερεύνησαν τρικυμισμένους ωκεανούς ούτε πάτησαν το πόδι τους στη σελήνη. Δούλεψαν όμως με πάθος και αφοσίωση, και αποκάλυψαν στην ανθρωπότητα το μαγευτικό και υπέροχο Μουσικό Σύμπαν.
Σ' αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουμε την κλασσική περίοδο του ροκ από την γέννησή της τη δεκαετία του '50 μέχρι τη δεκαετία του '90. Με αρκετό χιούμορ θα γνωρίσουμε τον Έλβις Πρίσλεϊ, τους Μπητλς, τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Τζίμι Χέντριξ, και όλα τα άλλα "ιερά τέρατα" της ροκ, ενώ θα περιπλανηθούμε στα μονοπάτια της folk, της punk, της afro, της urban, της glamour και όλων των άλλων ρευμάτων της ροκ μουσικής. Κι όλα αυτά σε μορφή κόμικς. Είναι μια καλή και πλήρης αρχή για όλους όσους θέλουν να μπούν και να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο της ροκ, ερμηνεύοντας έτσι και τις σύγχρονες τάσεις της μοντέρνας μουσικής.
Τα παραπάνω βιβλία θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης υπάρχουν και στη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη Λαμίας, καθώς και σε πολλές σχολικές βιβλιοθήκες.
Το "Μινοράκι" μας παρουσιάστηκε από την εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" στο φύλλο αρ. 19496 του Σαββάτου 12 & Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2009. Παραθέτουμε πλήρες το άρθρο που γράφτηκε κι ευχαριστούμε την εφημερίδα για την προβολή του ιστολογίου μας.
Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς κυκλοφορεί στην ηλ. δ/νση http://minoraki2.blogspot.com/το ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Λαμίας σε μορφή blog. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής Δημήτρης Γρίβας, πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το «Μινοράκι» δίνει την ευκαιρία για πολλές διαθεματικές προεκτάσεις, αφού οι μαθητές πρέπει να χειρίζονται το λόγο (γλωσσικά μαθήματα), την εικόνα (εικαστικά), τον υπολογιστή (πληροφορική), την επικοινωνία (κοινωνική πολιτική αγωγή), την εύρεση και διαχείριση της είδησης. Λειτουργεί με συντακτική ομάδα, ενώ όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να προβάλλουν τα θέματα που τους απασχολούν.
Στο «Μινοράκι» θα βρούμε θεωρητικά και ιστορικά θέματα μουσικής, εργασίες των μαθητών για το μάθημα της μουσικής, στοιχεία και προβληματισμούς της σχολικής καθημερινότητας, θέματα με κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και μουσικές επιλογές, γελοιογραφίες, κουίζ, αλληλογραφία και κριτικές. Επίσης, θα βρούμε εκτενή αναφορά στην μουσική ομάδα του σχολείου που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της κι ετοιμάζεται για σειρά εκδηλώσεων,.
Το «Μινοράκι» έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού σχολικού περιοδικού, αλλά η ηλεκτρονική μορφή του δίνει περισσότερες δυνατότητες, όπως να ακούσει κάποιος τις μουσικές επιλογές, να δει βίντεο, να διαβάσει παλιότερα άρθρα, η αρθρογραφία να προσαρμοστεί στα γεγονότα της στιγμής, να προβληθούν εργασίες μαθητών, ενώ ξεπερνά δυσκολίες όπως η αμεσότητα της είδησης, το οικονομικό κόστος, η διακίνηση, ο χρόνος εργασίας.
Από τα θέματα ξεχωρίσαμε:
«Τα τραγούδια της θάλασσας» μια μουσική παρέμβαση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Μαλιακού,«Τα κάλαντα των Φώτων» μια συλλογή καλάντων από τα χωριά του νομού Ευρυτανίας, «Μουσική και Εικαστικά» έργα των παιδιών της Γ΄ Γυμνασίου για το μάθημα της μουσικής.
Στα άμεσα σχέδιά του το «Μινοράκι» έχει να παρουσιαστούν συνεντεύξεις από αρμόδιους και υπεύθυνους για τον πολιτισμό της περιοχής μας, να προβάλει τις τοπικές πολιτιστικές προσπάθειες και να αναδείξει τις πολιτιστικές αξίες που χάνονται.
Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτρες γιορτές του χριστιανικού κόσμου και σ' όλες τις χώρες γιορτάζονται πανηγυρικά και με πολλή μεγαλοπρέπεια! Πολλά είναι τα χριστουγεννιάτικα έθιμα, αλλά τα κλασσικά σ' όλες τις χώρες είναι: το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η γιορτινή διακόσμηση, τα φαγητά και γλυκά, και φυσικά τα χαρούμενα και γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.! Κάθε τόπος έχει τα δικά του τραγούδια. Η Ελλάδα έχει συνολικά πάνω από 20 τραγούδια - που λέγονται και κάλαντα- για τα Χριστούγεννα! Κάθε παιδί περιμένει να στολίσει το δέντρο, να κλείσουν τα σχολεία και να βγει να τραγουδήσει. Παλιά μάλιστα, τα παιδιά δεν έπαιρναν χρήματα όταν τραγουδούσαν, αλλά καρύδια, γλυκά και διάφορα άλλα φιλέματα. Όσον αφορά τα "σύνεργα της δουλειάς", αν κάποιος έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο συνόδευε την παρέα, αλλιώς στραβώναν ένα σίδερο και το χτυπούσαν για "οργανική συνοδεία" κι έτσι προέκυψε το τρίγωνο που χρησιμοποιούμε σήμερα. Το τραγούδι είναι όχι μόνο έθιμο, αλλά σύμβολο των Χριστουγέννων, χωρίς το οποίο δυσκολεύονται όλοι ν' αντιληφθούν ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα! - Γίνονται λοιπόν Χριστούγεννα χωρίς τραγούδια; - Όχι βέβαια, εκτός αν είστε ο Scrootz και τσιγκουνεύεστε τα χρήματά σας!!!
Αρχίσαμε να οργανώνουμε την τελική μουσική εκδήλωση του σχολείου μας για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Επειδή φέτος η μουσική ομάδα του 2ου Γυμνασίου συμπληρώνει τα 10 χρόνια δραστηριοτήτων θέλαμε να είναι κάτι ξεχωριστό. Το θέμα θα είναι μια μουσική διαμαρτυρία για το πρόβλημα της μόλυνσης του Μαλιακού κόλπου. Μαζί μας θα είναι κι άλλα σχολεία της περιοχής. Παρουσιάζουμε κάποια μουσικά κομμάτια του προγράμματος που ετοιμάζουμε.
Λάβαμε μέσω του Σχ. Σύμβουλου Μουσικής κ. Δ. Φλώρου μια ενδιαφέρουσα συλλογή με παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων από το νομό Ευρυτανίας. Πρόκειται για μια καταγραφή του κ. Αναστάσιου Ηλιόπουλου για το Αρχείο Παραδοσιακής Ευρυτανικής Μουσικής. Θεωρήσαμε πολύ αξιόλογη αυτή τη συλλογή και παρουσιάζουμε στο "MINOΡAKI" μας τις παρτιτούρες των τραγουδιών. Είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται και το CD με το ηχητικό υλικό. Επικοινωνήστε μαζί μας (dgrivas@sch.gr) για να σας το στείλουμε.
Πριν έρθει η ώρα να τραγουδήσουμε για τον "νοητό ήλιο" χαρήκαμε γιατί είδαμε τον πραγματικό ήλιο να βγαίνει στον ουρανό και σιγά - σιγά να μας ζεσταίνει. Δεν το ενοούμε λογοτεχνικά ή μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά. Στο σχολείο μας δεν έχουμε αίθουσα εκδηλώσεων κι έτσι όλοι ευχόμαστε απ' τις προηγούμενες μέρες, την μέρα της εκδήλωσης να κάνει καλό καιρό! Αλλιώς η γιορτή γίνεται στους διαδρόμους...! Είναι αυτό που λένε "...καιρού επιτρέποντος". Έτσι, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τιμήσαμε την 17η Νοεμβρίου το πρωί, τους ήρωες και τον αγώνα του Πολυτεχνείου στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου. Χορωδία, ορχήστρα, ποιήματα, όλα τέλεια. Η γιορτή έκλεισε με τις παραινέσεις του Διευθυντή μας κ. Π. Τζανετάκη. Τιμή και δόξα στους ήρωες! Συγχαρητήρια σ' όλους τους συντελεστές!
Αγαπητέ συνάδελφε κύριε Δημήτρη Γρίβα, θα ήθελα να σε συγχαρώ εσένα προσωπικά και τους μαθητές σου για την επιμέλεια και κυκλοφορία του ηλεκτρονικού Μουσικού περιοδικού " το μινοράκι". Τέτοιες πρωτοβουλίες καταξιώνουν στα μάτια των μαθητών μας -και γενικότερα της κοινωνίας- τον κλάδο μας, ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο και προετοιμάζουν τους μαθητές μας για μία σωστή πορεία στην κοινωνία.
Οι μαθητές μου κι εγώ ευχαριστούμε τον κ. Σύμβουλο. Τιμά το "Μινοράκι" μας η παρέμβασή του και μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε παρέμβαση και καλοπροαίρετη κριτική για να γίνουμε ακόμα καλύτεροι.
Ο καθηγητής μουσικής Δ. Γρίβας και η συντακτική ομάδα του "Μινοράκι".
Σε λίγες μέρες που θα γιορταστεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα γεμίσουν οι σχολικές αυλές και οι αίθουσες εκδηλώσεων με μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη. Ενός συνθέτη που δεν ήταν μόνο μουσικός, αλλά και στοχαστής, καθώς και αγωνιστής της Δημοκρατίας. Περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή, τους αγώνες του και το έργο του θα βρείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Ακολουθεί κι ένα απόσπασμα μιας συναυλίας του Μ. Θεοδωράκη, αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας.
Θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη της μουσικής ομάδας του σχολείου μας που με κέφι θέλησαν να αφιερώσουν τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους (εκτός ωραρίου σχολείου) στην προετοιμασία κι οργάνωση της σχολικής μας γιορτής. Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009 έγινε στους διαδρόμους του σχολείου μας η γιορτή (λόγω βροχής), αφού το 2ο Γυμνάσιο Λαμίας δεν διαθέτει αίθουσα εκδηλώσεων και το θεωρούμε ιδιαίτερη τύχη όταν δεν βρέχει, για να μπορέσουμε να κάνουμε έξω τις εκδηλώσεις μας. Ορχήστρα, χορωδία, χορευτικό, ποιήματα, τραγούδια, απονομές, όλα τέλεια. Την εκδήλωση κάλυψε με ρεπορτάζ το κανάλι ΕΝΑ Κεντρικής Ελλάδας. Την ίδια μέρα το απόγευμα, προσκεκλημένοι του καναλιού STAR Κεντρικής Ελλάδας παρουσιάσαμε ζωντανά ένα μουσικό αφιέρωμα στην επέτειο του 1940. Η παρουσία των παιδιών ήταν άψογη. Μπράβο παιδιά, συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο...!
Τι είναι η πατρίδα μας; Μια μικρή βουλίτσα πάνω στην υδρόγειο. Κι όμως, όσο μικρή είναι τόσο μεγάλη ιστορία έχει! Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της είναι η 28η Οκτωβρίου 1940. Γιατί εκείνη την ημέρα ο μικρός λαός κατάφερε να σηκώσει το ανάστημά του και να βροντοφωνάξει περήφανα το "ΟΧΙ" στους Ιταλούς. Οι στρατιώτες ανέβηκαν στα βουνά μέσα στο κρύο, το χιόνι και τις κακουχίες για να πολεμήσουν. Με θάρρος και πίστη ορμούν ενάντια στον εχθρό. Και τα κατάφεραν. Ο μικρός και άοπλος λαός μας νίκησε τους Ιταλούς. Αυτή τη νίκη γιορτάζουμε κάθε χρόνο. Γίνονται παρελάσεις και γιορτές στα σχολεία για να τιμήσουμε αυτούς που θυσιάστηκαν για τη δική μας λευτεριά. Νιώθουμε σεβασμό, θαυμασμό, συγκίνηση και χαρά γιατί θυμόμαστε τους αγώνες του λαού μας. Νιώθω αληθινά υπερήφανη που γεννήθηκα σ' αυτή τη χώρα που πάλαιψε γενναία για να μείνει ελεύθερη!
Ίσως δεν ξέρετε ότι... α) Το βιολί, που εδώ και 350 χρόνια θεωρείται ο βασιλιάς των οργάνων, υπήρξε στις αρχές τις ιστορίας του ένα όργανο που απλώς συνόδευε τη μουσική σε χορούς και πανηγύρια και οι βιολιστές είχαν τη φήμη κατώτερων μουσικών! β) Τα αριστουργήματα των μεγάλων Ιταλών κατασκευαστών έχουν πολλές φορές ανυπολόγιστη αξία ξεπερνώντας τα 350.000.000 δρχ., δηλαδή περίπου 1.000.000 ευρώ! Η έκταση ήχων του βιολιού καλύπτει τέσσερις οκτάβες, από το σολ μέχρι το σολ4. O χαρακτηριστικός συνεχής ήχος του βιολιού δημιουργείται με γλίστρημα του δοξαριού πάνω στις χορδές. Με έλεγχο στην πίεση και την ταχύτητα του δοξαριού, το οποίο λειτουργεί ως προέκταση του ενός χεριού και με κατάλληλες κινήσεις και λαβές των δακτύλων του άλλου χεριού στις χορδές, επηρεάζει ο βιολονίστας κατά την εκτέλεση ενός μουσικού κομματιού:
- τη δυναμική (από molto pianissimo μέχρι molto fortissimo,) - τους εκφραστικούς χρωματισμούς (π.χ. παθητικά, τραγουδιστά, με κέφι, θριαμβευτικά, θλιμμένα) - και την άρθρωση μεταξύ των φθόγγων, όπως το πηδηχτό (saltato), το τονισμένο(marcato), το τρεμουλιαστό (tremolo), το τσιμπητό (pizzicato) ,τις τρίλιες(trillo), τους αρπισμούς (arpeggio), με γλύστρημα (glissando) κ.ά. Είμαι παιδί της Α1 τάξης και μαθαίνω βιολί. Έτσι ξέρω από πρώτο χέρι ότι το βιολί είναι πολύ δύσκολο(κυρίως γιατί είναι άταστο), αλλά ξέρω ότι είναι και πολύ “όμορφο” μουσικό όργανο(άλλωστε δεν θεωρείται τυχαία ο βασιλιάς των οργάνων).Εγώ επικροτώ όποιον μαθαίνει κάποιο μουσικό όργανο, γιατί ξέρω ότι για να μάθεις ένα μουσικό όργανο χρειάζεται να έχεις θέληση, υπομονή, επιμονή και πίστη. Στη μουσική δεν υπάρχει διάκριση ταλαντούχου και μη. Όλοι θα έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για μάθηση. Για να μη γίνομαι κουραστικός θα κλείσω λέγοντας ότι: Η μουσική είναι μια παρέα για όλους όσους θέλουν να παίζουν και να διασκεδάζουν. Υπάρχει χώρος για όλους!!
Απάντησε σωστά στις παρακάτω απλές ερωτήσεις και θα ανακαλύψεις πόσο μουσικόφιλος είσαι...
1. Οι ορχήστρες συνήθως πόσες τούμπες (μουσικό όργανο) έχουν; α) Μία β) Τέσσερεις 2. Ποιες νότες παίζει η τούμπα; α) Τις ψηλές β) Τις χαμηλές 3. Στην αρχαία εποχή οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τα κρουστά όργανα: α) Για να γιορτάσουν γεννέθλια β) Για να επικοινωνήσουν 4. Μερικά τύμπανα είναι φτιαγμένα από: α) Πλαστικές σακούλες β) Δέρματα ζώων 5. Οι τυμπανιστές παίζουν το μουσικό τους όργανο με: α) Μπαγκέτα β) Δοξάρι 6. Οι περισσότερες ηλεκτρικές κιθάρες πόσες χορδές έχουν; α) Έξι β) Οχτώ 7. Η πρώτη ηλεκτρική κιθάρα φτιάχτηκε το: α) 1931 β) 1961 8. Το πιάνο εφευρέθηκε στην: α) Ελλάδα β) Ιταλία 9. Το πιάνο πόσα πλήκτρα έχει; α) 42 β) 88
Συμπεράσματα: Από 0 - 3 σωστές απαντήσεις: Έχεις να μάθεις πολλά ακόμα για τη μουσική. Με προσπάθεια και υπομονή θα τα καταφέρεις! Από 4 - 6 σωστές απαντήσεις: Είσαι αρκετά καλός, αλλά με λίγη προσπάθεια ακόμα θα γίνεις ο καλύτερος στη μουσική! Από 7 - 9 σωστές απαντήσεις: Ξέρεις τα πάντα για τη μουσική. Όποιος σε ρωτήσει κάτι για τη μουσική και τα μουσικά όργανα θα του απαντήσεις αμέσως. Συγχαρητήρια!
Φαντάζομαι πως σχεδόν όλοι έχουμε κάποιο υπολογιστή στο σπίτι μας. Ε, κι αν δεν έχουμε, έχουμε σκεφτεί να αγοράσουμε. Λίγα χρόνια πριν ο υπολογιστής χρειάζονταν περισσότερο για να βρούμε πληροφορίες για το σχολείο ή για τη συγγραφή άρθρων για τα περιοδικά και τις εφημερίδες. Πέρυσι το να υπάρχουν υπολογιστές για τη βοήθεια των μαθημάτων στο σχολείο, αντιμετωπίζονταν με γέλιο και με μια απάντηση τύπου "Σε καμια δεκαριά χρόνια ίσως...!!!". Φέτος όμως το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να δώσει laptop στους μαθητές της Α' Γυμνασίου με το πρόγραμμα "Ψηφιακή Τάξη". Έτσι, όχι μόνο πήραμε τα net books κι όλοι αποκτήσαμε υπολογιστή, αλλά το μάθημα πια εκσυγχρονίζεται. Εύχομαι για όλους μας να είναι χρήσιμα να νέα laptops και να περάσουμε καλά τη φετεινή χρονιά!
Γύρω στο 12ο αι. μ. Χ., και αφού το εντεκάγραμμο χωρίστηκε στις 5 πάνω και στις 5 κάτω γραμμές, οι μουσικοί αποφάσισαν στην αρχή του πάνω πενταγράμμου που έγραφαν τις ψηλές νότες να τοποθετήσουν στη 2η γραμμή σαν ένδειξη το γράμμα G για να δείχνει πού θα γράφεται το sol, ενώ αντίστοιχα στην αρχή του κάτω πενταγράμμου που έγραφαν τις χαμηλές νότες τοποθέτησαν το γράμμα F για να δείχνει που θα γράφεται η νότα fa.
Σημ. Οι νότες τότε ακόμα ονομάζονταν με τα 7 πρώτα γράμματα του λατινικού αλφάβητου: Α, Β, C, D, ...
Οι καλλιγράφοι εκείνης της εποχής λοιπόν έγραφαν τα μουσικά κείμενα τροποποιώντας καλλιγραφικά τα γράμματα G και F ώσπου έφτασαν στην τυποποιημένη σημερινή τους μορφή. Τσιάκος Νότης (Α5)
Ας απολαύσουμε και σε βίντεο το ομώνυμο τραγούδι με το ηλ. περιοδικό μας "Το μινοράκι" σε στίχους, μουσική και ερμηνεία της Χαρούλας Αλεξίου μαζί με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη. Παλιό, αλλά πάντα μας αρέσει και μας συγκινεί...
Στον αρχαίο κόσμο δεν υπήρχε ένα αποτελεσματικό και κοινά αποδεκτό σύστημα καταγραφής της μουσικής. Οι αρχαίοι Έλληνες, όπως και άλλοι λαοί, είχαν δημιουργήσει τα δικά τους συστήματα, αλλά δεν είχε επικρατήσει κάποιο απ' αυτά. Τον 6ο αι. μ.Χ. ο πάπας Γρηγόριος ο Μέγας τελειοποίησε μια παλαιότερη προσπάθεια σημειογραφίας με σύμβολα της αλφαβήτου. Τον 7ο αι. προστέθηκαν καποια νέα σύμβολα, τα νεύματα. Τον 9ο αι. έκανε την εμφάνισή του το "μονόγραμμο". Αργότερα οι γραμμές έγιναν τέσσερεις και δημιουργήθηκε το τετράγραμμο και προσθέτωντας συνεχώς γραμμές φτάσαμε στο εντεκάγραμμο, με τη μεσαία, τη βασική γραμμή του ντο χρωματισμένη κόκκινη. Αυτό όμως μάλλον μπέρδευε τους μουσικούς και αποφάσισαν να χωρίσουν τις 5 πάνω γραμμές για τις ψηλές νότες βάζοντας στην αρχή το κλειδί του σολ, τις 5 κάτω γραμμές για τις χαμηλές νότες βάζοντας στην αρχή το κλειδί του φα, ενώ η μεσαία βασική κόκκινη γραμμή καταργήθηκε εντελώς. Έτσι, σε εποχές που χαρακτηρίζονται από πολέμους, ταραχές και επιδρομές, που αναχαιτίζουν τον πολιτισμό γενικότερα, εξελίχτηκε το σύστημα καταγραφής της μουσικής που χρησιμοποιείται σήμερα στην Ευρώπη.
Η μουσική είναι μια ομάδα ήχων - αλλά όχι οποιωνδήποτε ήχων. Πρέπει να μας ευχαριστούν ή να μας ενθουσιάζουν. Συνήθως, οι ήχοι συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να σχηματίζεται τονικότητα. Επίσης, αν παιχτούν μαζί διαφορετικοί ήχοι δημιουργούν μια αρμονία. Η μουσική ακόμα χρειάζεται ρυθμό, όπως και ο χορός. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μουσική με πολλούς τρόπους: τραγούδώντας μόνοι μας ή μαζί με άλλους, χτυπώντας, φυσώντας ή νύττοντας τις χορδές ένος οργάνου. Κάθε περιοχή του πλανήτη έχει διαφορετικά είδη μουσικής που παίζονται με συγκεκριμένα όργανα. Από την Εύη Βαρούτη (Β1)
Το "Μινοράκι" είναι και πάλι εδώ, ανανεωμένο, για να προβάλλει τα νέα, τις σκέψεις, τις εκδηλώσεις κι ό,τι άλλο απασχολεί κι ενδιαφέρει τους μαθητές μας από τον όμορφο κόσμο της μουσικής. Ευχόμαστε σε όλους η σχολική χρονιά 2009 - 2010 να είναι χαρούμενη, δημιουργική και μελωδική. Δημήτρης Γρίβας καθηγητής μουσικής 2ου Γυμνασίου Λαμίας
Το "Μινοράκι" βραβεύτηκε με το "ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ" του θεσμού "Αριστεία και ανάδειξη καλών πρακτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση", του Υπουργείου Παιδείας, Δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, στις 23 - 6 - 2011.
Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του minoraki2.blogspot.com διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση και ενημέρωση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανέκδοση του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια της συντακτικής ομάδας. Το "Μινοράκι" δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο άλλων δικτυακών τόπων.
Για οποιοδήποτε θέμα επικοινωνήστε μαζί μας στην ηλ. δ/νση: dgrivas@sch.gr
Καλωσήλθατε στο "Μινοράκι". Πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Λειτουργεί με συντακτική ομάδα, ενώ όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να προβάλλουν τα θέματα που τους απασχολούν.
Μην παραμελήσετε να δείτε και τις "παλαιότερες αναρτήσεις" με επίσης ενδιαφέροντα θέματα.
Το "Μινοράκι" ανανεώνεται συνεχώς και σας περιμένει να ενημερώνεστε.
Γιατί η μουσική είναι σαν τη ζωή... συνεχίζεται!
Για οποιοδήποτε θέμα σχετικό με το "Μινοράκι" στείλτε e-mail στο: dgrivas@sch.gr
Ε-mails που λάβαμε:
Αγαπητέ συνάδελφε κύριε Δημήτρη Γρίβα, θα ήθελα να σε συγχαρώ εσένα προσωπικά και τους μαθητές σου για την επιμέλεια και κυκλοφορία του ηλεκτρονικού Μουσικού περιοδικού " το μινοράκι". Τέτοιες πρωτοβουλίες καταξιώνουν στα μάτια των μαθητών μας -και γενικότερα της κοινωνίας- τον κλάδο μας, ανεβάζουν το πολιτιστικό μας επίπεδο και προετοιμάζουν τους μαθητές μας για μία σωστή πορεία στην κοινωνία.
Αγαπητέ κ. Γρίβα,
Σας συγχαίρω για το περιοδικό των μαθητών σας που με συγκίνησε, γιατί επιβεβαιώνει τη θεωρία του πόσο σημαντικό είναι να πιστεύουμε στα παιδιά.
Καλή δύναμη σε όλα όσα κάνετε.
Το μάθημα της μουσικής στο 2ο Γυμνάσιο Λαμίας διδάσκεται σε ξεχωριστό εργαστήριο, εξοπλισμένο με πολλά εποπτικά μέσα, όπως τηλεόραση και βίντεο, ηχοσύνολο, χάρτες, αφίσες, επιδιασκόπιο, μουσικά όργανα, ηλ. υπολογιστή με ανάλογο εκπαιδευτικό λογισμικό μουσικής, βιντεοπροβολέα, κ.α., τα οποία υποστηρίζουν την προβλεπόμενη ύλη του αναλυτικού προγράμματος σπουδών του υπουργείου Παιδείας. Έτσι οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον όμορφο κόσμο της μουσικής και να διδαχθούν βιωματικά τη μουσική σε ένα εκσυγχρονισμένο επιστημονικά και παιδαγωγικά σχολικό περιβάλλον.
Παράλληλα, εκτός ωρολογίου προγράμματος, κάθε Παρασκευή μεσημέρι, τελειώνοντας το μάθημα, όλοι οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία, προαιρετικά, να συμμετέχουν στην μουσική ομάδα.
Εκεί, στα πλαίσια πολιτιστικών προγραμμάτων, οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες, όπως μελέτη διάφορων πολιτιστικών θεμάτων, δημιουργία χορωδίας και ορχήστρας,οργάνωση σχολικών εορτών, οργάνωση συναυλιών, πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλα σχολεία, εκδρομές και επισκέψεις σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος, συμμετοχή σε εκδηλώσεις του Δήμου μας, μουσικά παιγνίδια, και πολλά άλλα.
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχουμε παρουσιάσει πρωτότυπες και επιτυχημένες συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας (σύγχρονου τραγουδιού, αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, μελοποιημένης ποίησης, αφιέρωμα στους Χατζιδάκι – Γκάτσο,κ.α.), οργανώσαμε αξιόλογες σχολικές γιορτές, έχουμε επισκεφθεί το μουσείο αρχαίων, βυζαντινών και μεταβυζαντινών μουσικών οργάνων στη Θεσσαλονίκη, το μουσείο Ελληνικών παραδοσιακών οργάνων στην Αθήνα, την έκθεση μουσικών οργάνων της Μεσογείου στην Λαμία, την Πινακοθήκη και την Αίθουσα Εικονικής Πραγματικότητας της πόλης μας, το Μουσικό Σχολείο Λαμίας, έχουμε παρουσιάσει τη δουλειά μας στους μαθητές των Γυμνασίων 3ου & 5ου Λαμίας, Σπερχειάδας και Στυλίδας, 11ου, 14ου & 20ου Δημοτικών Σχολείων Λαμίας, τραγουδήσαμε τα κάλαντα στη χιονισμένη Λαμία, παρακολουθήσαμε αρκετές συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης, μελετήσαμε την μουσική της Αρχαίας Ελλάδας, ερευνήσαμε την μουσική κατάσταση της πόλης μας, ασχοληθήκαμε με τους μεγάλους συνθέτες, ενεργήσαμε για να ακούγεται το Γ΄ πρόγραμμα της ΕΡΑ στην περιοχή μας, και αρκετές ακόμα δραστηριότητες.
Συμπαραστάτες και αρωγούς σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε βρει τον διευθυντή του Γυμνασίου μας κ. Π. Τζανετάκη, τον Σύλλογο διδασκόντων του σχολείου μας, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, την Νομαρχία Φθιώτιδας, τον Δήμο Λαμιέων, την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Στ. Ελλάδας, την Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, τα τοπικά Μ.Μ.Ε., ιδιώτες χορηγούς των εκδηλώσεων,κ.α.
Επειδή η μουσική είναι μια κινητήρια δύναμη για δημιουργικότητα που δίνει ερεθίσματα, αλλά και καθοδηγεί την ανθρώπινη φαντασία, με σκοπό την καλλιέργεια της αισθητικής ικανότητας και ευαισθησίας, εμείς προσπαθούμε μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία να μορφοποιήσουμε αυτούς τους στόχους.