Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

"Το πουλάκι τσίου" και άλλα παιχνιδοτράγουδα

Από την αρχή της ζωής του ο άνθρωπος εκφράζεται με τη μουσική, στην αρχή με νανουρίσματα κι απλές μελωδίες.  Αργότερα, συνδέει το τραγούδι με τη μάθηση. Έτσι, έχουν δημιουργηθεί σ' όλες τις εποχές και σ' όλους τους λαούς "παιχνιδοτράγουδα" τα οποία συνδυάζοντας ευρηματικότητα, λόγο, ήχο και κίνηση, εξασκούν τα παιδιά στη μνήμη, την κοινωνικότητα, στη μάθηση των γραμμάτων ή των αριθμών, κ.α. Παιχνιδοτράγουδα έχουμε τραγουδήσει όλοι στα παιδικά μας χρόνια, όπως τον Μπάρμπα - Μπρίλιο, Παντρεύουνε τον κάβουρα, Ένα λεπτό κρεμμύδι, Δεν περνάς κυρά - Μαρία, Το δαχτυλίδι, Αλφαβητάρια, κ.α.



Τις τελευταίες μέρες κυκλοφορεί στο διαδίκτυο "Το πουλάκι τσίου" το οποίο είναι μετάφραση ενός ιταλικού τραγουδιού. Ανήκει στην κατηγορία των παιχνιδοτράγουδων που σκοπό έχουν να εξασκήσουν τη μνήμη και τη λογική αλληλουχία. Συνδυάζει ήχο εικόνα και κίνηση. Η τεχνική του βασίζεται στην πρόσθεση ενός νέου στοιχείου επαναλαμβάνοντας όμως με τη σειρά και τα προηγούμενα.  Ως ιδέα είναι πολύ παλιά κι εδώ υπάρχουν αρκετά ελληνικά παιχνιδοτράγουδα μνήμης.
Σαν παράδειγματα θα αναφέρουμε:



"Το κοκοράκι" σε παραδοσιακούς στίχους και μουσική Ζοζέφ Κορινθίου. Ηχογραφήθηκε το 1939 με ερμηνευτή το Ν. Γούναρη. Έχει τραγουδηθεί επίσης από τη Μαρίζα Κωχ, τους αδελφούς Κατσάμπα, το Διονύση Σαββόπουλο, το Γ. Ζουγανέλη, κ.α.



"Ντίλι ντίλι το καντήλι" με παραδοσιακούς στίχους και μουσική από την Αν. Θράκη. Καταγράφηκε και ηχογραφήθηκε από τη Δόμνα Σαμίου, τη Μαρίζα Κωχ, κ.α., ενώ ο συνθέτης Χρ. Λεοντής έχει παρουσιάσει και μια άλλη εκδοχή.

Βαγγέλης Γρίβας (Α2)

1 σχόλιο:

  1. θυμαμαι πολλα "ασματιδια, που λεγαμε μικροι ειτε ως λαχνισματα ειτε απλα για διασκεδαση.Θυμαται κανεις το φλι-φλαι φλο,τη Ροδοπουλα,το Ροσβαντριζουν-παμιζουν,το Αισεντα-ουεντα,το Ζαπειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή