Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Η ζούγκλα του μαυροπίνακα - The blackboard Jungle

Ο Ρίτσαρντ Ντέιντερ είναι ένας δάσκαλος που του δίνεται αποστολή να διδάξει σε ένα κακόφημο σχολείο. Εκεί, τους νόμους τους φτιάχνουν οι μαθητές, που δε διαφέρουν από τις συμμορίες του δρόμου. Ο Ντέιντερ προσπαθεί να επιβληθεί στην τάξη, αλλά γρήγορα έρχεται αντιμέτωπος τόσο με αυτούς όσο και με τη διεύθυνση.
Πρόκειται για μια ασπρόμαυρη αμερικάνικη ταινία του 1955, σε σκηνοθεσία Richard Brooks και πρωταγωνιστές τους Glenn Ford (Richard Dadier), Anne Francis (Anne Dadier), Richard Kiley (Joshua Y. Edwards), Sidney Poitier (Gregory W. Miller), Vic Morrow (Artie West).
Είναι ακόμη, και η ταινία εκείνη που επηρέασε πολλές ταινίες με θέμα τη σχολική βία, που γυρίστηκαν στο σινεμά τα επόμενα χρόνια, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την “Ασυμβίβαστη γενιά - Dangerous Minds” (1995), τα "Παιδιά της χορωδίας - Les choristes" (2004), το "Ανάμεσα στους τοίχους - The Class" (2008), κ.α.
Κυρίως όμως έμεινε στην ιστορία η μουσική της ταινίας, που αποτέλεσε την αρχή του Rock 'n' Roll. To "Rock around the clock", σε μουσική του Bill Haley, γίνεται συνώνυμο της επανάστασης της ροκ μουσικής, με όπλα τον έντονο ρυθμό, το δυνατό ήχο, την ηλεκτρική κιθάρα, τα απλά λόγια, το δυναμισμό, την επιθετικότητα και, βέβαια, το στυλ.




Παλαιογιάννης Γιάννης (Γ4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου