Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

"Του νεκρού αδελφού"

Μάνα με τους εννιά σου γιους και με τη μια σου κόρη,
την κόρη τη μονάκριβη την πολυαγαπημένη...

Η παραλογή "Του Νεκρού Αδελφού" έρχεται βαθιά µέσα από την εθνική µας ενδοχώρα. Οι οµηρικοί και οι τραγικοί µύθοι της κλασικής εποχής περνούν ―µετά την διάσπαση της τραγωδίας σε διαλογικά και ασµατικά µέρη― στον τραγικό παντόµιµο, ορχηστικό, µιµητικό δράµα των ελληνιστικών και ρωµαϊκών χρόνων, για να τους παραλάβουν ορχηστές, τραγωδοί, ραψωδοί και µουσικοί. Αυτοί θα τους διαδώσουν στους λαούς της βυζαντινής επικράτειας, και έτσι παραφθαρµένοι από την λαϊκή επεξεργασία θα περάσουν στις τελετουργικές εκδηλώσεις του αγροτικού πληθυσµού. Με αυτό το κυτταρικό υλικό, ο ανώνυµος ποιητής θα πλάσει τις παραλογές, σε αντιστοιχία µε τις παρακαταλογές (απαγγελίες θραυσµάτων τραγωδίας) της Αρχαιότητας.
Στις μέρες μας βρίσκουμε διάσπαρτες ελληνικές παραλλαγές της παραλογής από την Αθήνα, την Κρήτη, την Θράκη, την Ρόδο, την Πάρο, την Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Ηλεία, τον Όλυµπο

Ακολουθεί ένα βίντεο από την Ήπειρο:Επίσης, συναντάμε διάφορες βαλκανικές εκδοχές της παραλογής στη Σερβία, την Αλβανία, την Βουλγαρία και την Ρουµανία.
Ως προς το περιεχόμενο της παραλογής, όπως επισηµαίνει ο εθνολόγος Ελευθέριος Π. Αλεξάκης, διευθυντής ερευνών του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδηµίας Αθηνών, τέσσερεις είναι οι βασικοί κοινωνικοπολιτισµικοί άξονές του:
  • η εξωγαµία/ενδογαµία της συγγενικής/τοπικής οµάδας
  • η κατάρα των γονιών και κυρίως της µητέρας
  • η πίστη στην ιδιαίτερη κατάσταση µεταξύ ζωής και θανάτου (νεκροζώντανοι/βρικόλακες)
  • η µεταµόρφωση σε ζώα προσώπων τα οποία βρίσκονται σε δύσκολη φυσική ή κοινωνική κατάσταση
Τα παραπάνω στοιχεία είναι κοινά σε όλους τους βαλκανικούς λαούς και τα βρίσκουμε συχνά στις παραδόσεις τους.

Ακολουθεί ένα βίντεο με sims2 animation:
Μια διαθεματική προσέγγιση στα πλαίσια της ενότητας "Εδώ είναι βαλκάνια" της Β' Γυμνασίου, από τη μαθήτρια του Β3 Γεωργία Κουτσούκη

1 σχόλιο:

  1. Aπλά συγκλονιστικό.Μπράβο!!!το βιντεάκι με γραφικά από το the sims 2.είναι άριστη δουλειά^.^

    ΑπάντησηΔιαγραφή