Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Τα... σουξεδάκια της κλασικής μουσικής

Για αρκετούς, η κλασική μουσική είναι το καλύτερο… υπνωτικό, με την έννοια ότι είναι βαρετή. Ίσως και να είναι έτσι…
Υπάρχουν όμως και κομμάτια που είτε μαγεύουν με την μελωδία τους, όπως η «Η λίμνη των κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, είτε συναρπάζουν με τον επικό τόνο τους, όπως η «9η Συμφωνία» του Μπετόβεν και το «Finale of Pirogov» του Σοστάκοβιτς το οποίο ακούστηκε στην είσοδο της Ολυμπιακής Φλόγας το 2004 στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας.

Οι περισσότεροι από μας, σίγουρα έχουν αποτυπώσει στο μυαλό τους κλασικές μελωδίες, που ακούγονται είτε σαν ύμνοι διαφόρων σχημάτων, όπως το «Carmina burana» που αποτελούσε άλλοτε το σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚ, το «Zadok the priest» που αποτελεί σήμερα τον ύμνο της ΟΥΕΦΑ, είτε έγιναν διάσημες μέσα από ταινίες και διαφημίσεις, όπως το «Can Can», το «Les toreadors», το «Ride of the Valkyries» και πολλές άλλες.

Για τους εκλεκτικούς και αυστηρά επιλεκτικούς, αλλά και για όσους θέλουν να μπουν στον κόσμο της κλασικής μουσικής, υπάρχουν κάποιες από αυτές τις μάλλον γνωστές μελωδίες (για την ακρίβεια 49), τις οποίες μπορούν ν’ ακούσουν ή (και) να κατεβάσουν, στην ηλ. δ/νση: http://www.pare-dose.net/?p=2719 (κάντε κλικ και...)

Καλή ακρόαση…

Ξηρομερίτης Στέφανος (Β4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου