Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ - ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 στο εργαστήριο Αισθητικής Αγωγής του 2ου Γυμνασίου Λαμίας το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο Μουσικής Αγωγής με θέμα την ένταξη των νέων τεχνολογιών στο μάθημα της μουσικής. Το σεμινάριο διοργάνωσε ο Σχ. Σύμβουλος μουσικής Στ. Ελλάδας Δημήτρης Φλώρος και το παρακολούθησαν καθηγητές μουσικής των γυμνασίων και δημοτικών σχολείων του Ν. Φθιώτιδας. Εισηγητές ήταν ο Σχ. Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Κ. Δημητρακάκης και ο καθηγητής μουσικής του 2ου Γυμνασίου Λαμίας Δ. Γρίβας.
Ο Σχ. Σύμβουλος Δ. Φλώρος τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες εκσυγχρονίζουν το μάθημα της μουσικής κάνοντάς το ελκυστικό κι ενδιαφέρον για τους μαθητές, ενώ αποτελούν ένα μέσο που δίνει πολλές δυνατότητες στον εκπαιδευτικό. Ακόμη, έδωσε πρακτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μέσα στη σχολική αίθουσα.
Ο Σχ. Σύμβουλος Κ. Δημητρακάκης παρουσίασε το διαδραστικό πίνακα με παραδείγματα από πλάνα μαθημάτων, ο οποίος στα χέρια του έμπειρου εκπαιδευτικού μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο εκπ/κό εργαλείο με θεαματικά αποτελέσματα, ενώ έλυσε απορίες πολλών εκπαιδευτικών για τη χρήση του.
Ο καθηγητής μουσικής Δ. Γρίβας ανέπτυξε το ρόλο και την παιδαγωγική σημασία των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο σχολείο και ειδικότερα στο μάθημα της μουσικής. Πιο συγκεκριμένα, επισημάνθηκε πώς βοηθιέται ο δάσκαλος μουσικής, οι συνέπειες για τους μαθητές, πώς επιτυγχάνονται οι στόχοι του μαθήματος , αλλά και γιατί κάποιοι εκπαιδευτικοί ενώ αναγνωρίζουν την αξία των νέων τεχνολογιών είναι απρόθυμοι να τις εισάγουν στο μάθημά τους.
Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει στον εκπαιδευτικό η σύγχρονη μουσική τεχνολογία, ενώ δόθηκαν ιδέες και λύσεις για τους τρόπους που μπορεί να οργανωθεί το σχολικό εργαστήριο μουσικής για τις εφαρμογές των νέων τεχνολογιών στην καθημερινή εκπαιδευτική πρακτική. Ακόμη, έγινε αναλυτική παρουσίαση των εκπ/κών λογισμικών μουσικής καθώς και οι τρόποι που μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν για την επίτευξη των στόχων του μαθήματος, ενώ οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν πρακτική εφαρμογή στο εργαστήριο πληροφορικής του 2ου Γενικού Λυκείου Λαμίας.
Στο σεμινάριο παραβρέθηκε επίσης και ο Σχ. Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Ηλ. Αναγνώστου ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το σεμινάριο έκλεισε τις εργασίες του με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου