Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Γιορτή 28ης Οκτωβρίου

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011.
Όλα ήταν έτοιμα. Είχαν γίνει οι απαραίτητες πρόβες της χορωδίας και της ορχήστρας, τα παιδιά είχαν μάθει τα ποιήματά τους, το σχολείο είχε σημαιοστολιστεί. Η γορτή άρχισε με το απολυτίκιο της Αγ. Σκέπης. Ακολούθησαν ποιήματα και τραγούδια για τη σημαία και ο Δ/ντής Π. Τζανετάκης παρέδωσε τη σημαία στο σημαιοφόρο και τους παραστάτες. Αφιερωμένη στο έπος του '40 ήταν η συνέχεια με το χρονικό, τραγούδια και ποιήματα. Στο τέλος βραβεύτηκαν οι καλύτεροι μαθητές της περσινής χρονιάς και η γιορτή έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια Γαλλικών Μ. Καπάτου, η οποία είχε και την ευθύνη της οργάνωσης μαζί με την υποδ/ντρια Σ. Γιδόγιαννου. Την ευθύνη του εορταστικού διάκοσμου είχε η καθηγήτρια εικαστικών Στ. Μαντοπούλου, ενώ το μουσικό μέρος επιμελήθηκε ο καθηγητής μουσικής Δ. Γρίβας.
Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από τις πρόβες και την εκδήλωση.

27-10-11
View more presentations from dgrivas

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ

(Απόσπασμα από το χρονογράφημα "Φθινόπωρο" του Στρατή Μυριβήλη)

...Προχτές οι χωριανοί είχαν πανηγύρι στις καρδιές. Έριξε μια γερή, μια καλή βροχή όλη τη νύχτα. Φέτος είναι καλή η χρονιά, δόξα να 'χει ο Θεός! Ο ελαιώνας είναι ένα καμάρι να γυρίζεις κάτω από τα δέντρα. Χόντρυναν οι ελιές, ψύχωσαν, άρχισαν κιόλας να κοκκινίζουν. Και περίμεναν ένα νερό πώς και πώς. Έβρεξε λοιπόν στα δέντρα, έβρεξε χαρμόσυνα. Άνοιξαν οι ουρανοί μέσα στη ζεστή γη και χύθηκε ποτάμι η ευλογία του Θεού. Αν κρατήσει ως το τέλος ο καρπός, οι αγρότες θα ξεχρεώσουν πια φέτος και θα φάνε, λέω, μια φέτα μερωμένο ψωμί.
Είδα έναν απλό άνθρωπο να στέκεται στη μέση του δρόμου, μέσα στη βροχή. Είχε το πρόσωπό του σηκωμένο προς τον ουρανό και το νερό του Θεού έπεφτε πάνω στα μάγουλά του τ' αργασμένα από το λιοπύρι.
- Ε, μπάρμπα, του φώναξα, θα γίνεις μουσκίδι!
Εγύρισε σιγά - σιγά το κεφάλι του και με κοίταξε ήσυχα. Τότε είδα πως χαμογελούσε φιλικά προς τον ουρανό. Εσήκωσε το χέρι του και μου 'δειξε ψηλά. Είπε:
- Είδες; Βρέχει...
Χαμογελούσε ακόμα κι εγώ μόλις τότε κατάλαβα τη σπουδαία είδηση...





Αναστασία Καρανάσιου (Γ2)

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη Λαμία

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης φιλοξενεί την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών για μια και μόνη συναυλία.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού της Διευθυντή, Βασίλη Χριστόπουλου θα παρουσιάσει δημοφιλή έργα των Χαίντελ, Τσαϊκόφσκυ και Μπετόβεν.
Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας στις 9 το βράδυ. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων τηλεφωνήστε στο 2231033325

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΛΟΓΙΣΜΙΚΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

- Έχετε σκεφτεί ποτέ τον Μπετόβεν να παίζει μπέιζμπολ με τον Μπάχ και τον Μάλερ;
- Μήπως έτυχε ποτέ να ακούσετε μια μουσική και να μην είστε σίγουροι από ποια χώρα προέρχεται;
- Θα θέλατε να γνωρίσετε τα μουσικά όργανα και την ιστορία της μουσικής παίζοντας;
Το "ΜΙΝΟΡΑΚΙ" προτείνει ελεύθερα online διαδραστικά εκπαιδευτικά λογισμικά μουσικής, με γνώσεις αλλά και παιχνίδια, για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Κάντε κλικ στους τίτλους των λογισμικών και... καλή διασκέδαση!
1)
"ΕΜΜΕΛΕΙΑ" του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
2)
"ΜΕΛΟΔΥΣΣΕΙΑ" του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
3)
"DSOKIDS" της Dallas Symphony Association.
4)
"SFSKIDS" της San Francisco Symphony.
5)
"SPHINXKIDS" της New York Philharmonic.
6)
"NYPHILKIDS" της New York Philharmonic.

Online Εκπαιδευτικό Λογισμικό Α'Βάθμιας & Β'Βάθμιας Εκπαίδευσης

Η υπηρεσία της Τεχνικής Στήριξης (ΤΣ) Πληροφοριακών Συστημάτων Σχολικών Μονάδων του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ., με στόχο την υποστήριξη του πληροφοριακού εξοπλισμού των Εκπαιδευτικών και Διοικητικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, παρέχει online δωρεάν εκπαιδευτικό λογισμικό ανά γνωστικό αντικείμενο για το δημοτικό (Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Εικαστικά, Μουσική, Θρησκευτικά, κ.α.), για το γυμνάσιο (Αρχαία, Αγγλικά, Γαλλικά, Γεωγραφία, Ιστορία, Φυσική, Χημεία, κ.α.), και το λύκειο (Χημεία, Πολυμέσα, κ.α.).
Τα συγκεκριμένα λογισμικά έχουν "χτιστεί" σε τεχνολογία flash, και η πρόσβαση σ' αυτά για εκπαιδευτική χρήση είναι προσιτή σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Για να δείτε τον κατάλογο όλων των λογισμικών κάντε κλικ εδώ.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ - WOMAD

WOMAD (World Of Music, Arts & Dance)... ένα διεθνές φεστιβάλ μουσικής και Τεχνών, με κεντρικό σκοπό να ενώσει ανθρώπους και πολιτισμούς. Το φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1980 από ταλαντούχους μουσικούς όλου του κόσμου με κοινωνικές ανησυχίες, όπως ο P. Gabriel. Το 1982 παρουσιάστηκε στο Shepton Mallet του Ηνωμένου Βασιλείου. Από τότε το φεστιβάλ έχει ταξιδέψει για 20 χρόνια, σ' όλον τον κόσμο, Αδελαΐδα, Αμπού Ντάμπι, Σικελία, Κανάρια νησιά, Σιγκαπούρη, κ.α., φέρνοντας κοντά εκατομμύρια ανθρώπους και καλλιτέχνες. Σ' αυτό παρουσιάζονται μουσικές που αντιπροσωπεύουν την τελειότητα, το πάθος, την ατομικότητα, ανεξάρτητα από το μουσικο είδος και τον τόπο προέλευσης. Το WOMAD, λοιπόν, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας που προάγει τις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών, μέσα από τη μουσική.
Για να εξερευνήσετε το site του WOMAD κάντε κλικ εδώ.



Π. Σταμοδήμου - Α. Στεργιανού (Β4)