Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Βιβλιοπαρουσίαση

Λένε ότι ένα βιβλίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο. Το "Μινοράκι" προτείνει να ανοίξουμε δυο παράθυρα στον όμορφο κόσμο της μουσικής, προτείνοντας δυο βιβλία, που μπορούν να μας κρατήσουν συντροφιά τις μέρες των διακοπών που έρχονται, αφού μας μορφώνουν ευχάριστα και μας δίνουν το περιεχόμενό τους σε μορφή κόμικς.

Η ιστορία της μουσικής σε σκίτσα
Συγγραφείς:
Bernard Deyries - Denys Lemery - Michael Sadler . Εκδόσεις: Γράμματα.
Στο βιβλίο αυτό, που διασκεδάζει μορφώνοντας και μορφώνει διασκεδάζοντας, παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες στιγμές της συναρπαστικής περιπέτειας της μουσικής ανά τους αιώνες. Από τα λατρευτικά άσματα και τα τραγούδια των εργατών στην Αρχαία Αίγυπτο, ώς την αυστηρότητα του Γρηγοριανού Μέλους και τις ξέγνοιαστες μελωδίες των μενεστρέλων, κι από κει στην πολυφωνία του Μεσαίωνα και στο μουσικό πλούτο της Αναγέννησης.
Γνωρίστε τον πληθωρικό Χαίντελ, τον τελειομανή Μπετόβεν, το φλογερό πατριώτη Βέρντι, τον κοσμογονικό Στραβίνσκι και τον ανορθόδοξο πειραματιστή Κέητζ...
Οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας δεν ίδρυσαν βασίλεια, δεν εξερεύνησαν τρικυμισμένους ωκεανούς ούτε πάτησαν το πόδι τους στη σελήνη. Δούλεψαν όμως με πάθος και αφοσίωση, και αποκάλυψαν στην ανθρωπότητα το μαγευτικό και υπέροχο Μουσικό Σύμπαν.

Η ιστορία του Rock and Roll σε σκίτσα
Συγγραφείς:
Ντουτφόι Σεργ. - Ντομινίκ Φαράν - Μισέλ Σάντλερ.
Εκδόσεις: Γράμματα.

Σ' αυτό το βιβλίο θα γνωρίσουμε την κλασσική περίοδο του ροκ από την γέννησή της τη δεκαετία του '50 μέχρι τη δεκαετία του '90. Με αρκετό χιούμορ θα γνωρίσουμε τον Έλβις Πρίσλεϊ, τους Μπητλς, τους Ρόλινγκ Στόουνς, τον Τζίμι Χέντριξ, και όλα τα άλλα "ιερά τέρατα" της ροκ, ενώ θα περιπλανηθούμε στα μονοπάτια της folk, της punk, της afro, της urban, της glamour και όλων των άλλων ρευμάτων της ροκ μουσικής. Κι όλα αυτά σε μορφή κόμικς.
Είναι μια καλή και πλήρης αρχή για όλους όσους θέλουν να μπούν και να καταλάβουν καλύτερα τον κόσμο της ροκ, ερμηνεύοντας έτσι και τις σύγχρονες τάσεις της μοντέρνας μουσικής.


Τα παραπάνω βιβλία θα τα βρείτε σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Επίσης υπάρχουν και στη δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη Λαμίας, καθώς και σε πολλές σχολικές βιβλιοθήκες.

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Δωρεάν ... παιδεία



Μια γελοιογραφία του Κ. Μητρόπουλου, αμέσως μετά την καθιέρωση της δωρεάν παιδείας από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 1963.

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Το "Μινοράκι στον "Λαμιακό Τύπο"

Το "Μινοράκι" μας παρουσιάστηκε από την εφημερίδα "Λαμιακός Τύπος" στο φύλλο αρ. 19496 του Σαββάτου 12 & Κυριακής 13 Δεκεμβρίου 2009. Παραθέτουμε πλήρες το άρθρο που γράφτηκε κι ευχαριστούμε την εφημερίδα για την προβολή του ιστολογίου μας.

Από τις αρχές της σχολικής χρονιάς κυκλοφορεί στην ηλ. δ/νση http://minoraki2.blogspot.com/ το ηλεκτρονικό μουσικό περιοδικό των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Λαμίας σε μορφή blog. Όπως μας είπε ο υπεύθυνος καθηγητής μουσικής Δημήτρης Γρίβας, πρόκειται για μια από τις δραστηριότητες του μαθήματος της μουσικής που σκοπό έχει απ’ τη μια να προβάλει τους καλλιτεχνικούς προβληματισμούς αλλά και την φωνή των παιδιών για τα πολιτιστικά θέματα κι απ’ την άλλη να ανοίξει τους ορίζοντες των μαθητών πέρα από τη σχολική τάξη στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Το «Μινοράκι» δίνει την ευκαιρία για πολλές διαθεματικές προεκτάσεις, αφού οι μαθητές πρέπει να χειρίζονται το λόγο (γλωσσικά μαθήματα), την εικόνα (εικαστικά), τον υπολογιστή (πληροφορική), την επικοινωνία (κοινωνική πολιτική αγωγή), την εύρεση και διαχείριση της είδησης. Λειτουργεί με συντακτική ομάδα, ενώ όλοι οι μαθητές του σχολείου έχουν τη δυνατότητα να γράψουν και να προβάλλουν τα θέματα που τους απασχολούν.

Στο «Μινοράκι» θα βρούμε θεωρητικά και ιστορικά θέματα μουσικής, εργασίες των μαθητών για το μάθημα της μουσικής, στοιχεία και προβληματισμούς της σχολικής καθημερινότητας, θέματα με κοινωνικές προεκτάσεις, αλλά και μουσικές επιλογές, γελοιογραφίες, κουίζ, αλληλογραφία και κριτικές. Επίσης, θα βρούμε εκτενή αναφορά στην μουσική ομάδα του σχολείου που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια της κι ετοιμάζεται για σειρά εκδηλώσεων,.

Το «Μινοράκι» έχει όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού σχολικού περιοδικού, αλλά η ηλεκτρονική μορφή του δίνει περισσότερες δυνατότητες, όπως να ακούσει κάποιος τις μουσικές επιλογές, να δει βίντεο, να διαβάσει παλιότερα άρθρα, η αρθρογραφία να προσαρμοστεί στα γεγονότα της στιγμής, να προβληθούν εργασίες μαθητών, ενώ ξεπερνά δυσκολίες όπως η αμεσότητα της είδησης, το οικονομικό κόστος, η διακίνηση, ο χρόνος εργασίας.

Από τα θέματα ξεχωρίσαμε:

«Τα τραγούδια της θάλασσας» μια μουσική παρέμβαση στο περιβαλλοντικό πρόβλημα του Μαλιακού, «Τα κάλαντα των Φώτων» μια συλλογή καλάντων από τα χωριά του νομού Ευρυτανίας, «Μουσική και Εικαστικά» έργα των παιδιών της Γ΄ Γυμνασίου για το μάθημα της μουσικής.

Στα άμεσα σχέδιά του το «Μινοράκι» έχει να παρουσιαστούν συνεντεύξεις από αρμόδιους και υπεύθυνους για τον πολιτισμό της περιοχής μας, να προβάλει τις τοπικές πολιτιστικές προσπάθειες και να αναδείξει τις πολιτιστικές αξίες που χάνονται.


Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Χριστούγεννα χωρίς τραγούδια... γίνονται;

Τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτρες γιορτές του χριστιανικού κόσμου και σ' όλες τις χώρες γιορτάζονται πανηγυρικά και με πολλή μεγαλοπρέπεια! Πολλά είναι τα χριστουγεννιάτικα έθιμα, αλλά τα κλασσικά σ' όλες τις χώρες είναι: το χριστουγεννιάτικο δέντρο, η γιορτινή διακόσμηση, τα φαγητά και γλυκά, και φυσικά τα χαρούμενα και γιορτινά χριστουγεννιάτικα τραγούδια.! Κάθε τόπος έχει τα δικά του τραγούδια.
Η Ελλάδα έχει συνολικά πάνω από 20 τραγούδια - που λέγονται και κάλαντα- για τα Χριστούγεννα! Κάθε παιδί περιμένει ν
α στολίσει το δέντρο, να κλείσουν τα σχολεία και να βγει να τραγουδήσει. Παλιά μάλιστα, τα παιδιά δεν έπαιρναν χρήματα όταν τραγουδούσαν, αλλά καρύδια, γλυκά και διάφορα άλλα φιλέματα. Όσον αφορά τα "σύνεργα της δουλειάς", αν κάποιος έπαιζε κάποιο μουσικό όργανο συνόδευε την παρέα, αλλιώς στραβώναν ένα σίδερο και το χτυπούσαν για "οργανική συνοδεία" κι έτσι προέκυψε το τρίγωνο που χρησιμοποιούμε σήμερα.
Το τραγούδι είναι όχι μόνο έθιμο, αλλά σύμβολο των Χριστουγέννων, χωρίς το οποίο δυσκολεύονται όλοι ν' αντιληφθούν ότι έφτασαν τα Χριστούγεννα!
- Γίνονται λοιπόν Χριστούγεννα χωρίς τραγούδια;
- Όχι βέβαια, εκτός αν είστε ο Scrootz και τσιγκουνεύεστε τα χρήματά σας!!!

Από την Βάσια Τσαπαδίκου (Α5)

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Τραγούδια της θάλασσας

Αρχίσαμε να οργανώνουμε την τελική μουσική εκδήλωση του σχολείου μας για το κλείσιμο της σχολικής χρονιάς. Επειδή φέτος η μουσική ομάδα του 2ου Γυμνασίου συμπληρώνει τα 10 χρόνια δραστηριοτήτων θέλαμε να είναι κάτι ξεχωριστό. Το θέμα θα είναι μια μουσική διαμαρτυρία για το πρόβλημα της μόλυνσης του Μαλιακού κόλπου. Μαζί μας θα είναι κι άλλα σχολεία της περιοχής. Παρουσιάζουμε κάποια μουσικά κομμάτια του προγράμματος που ετοιμάζουμε.

Κάλαντα των Φώτων

Λάβαμε μέσω του Σχ. Σύμβουλου Μουσικής κ. Δ. Φλώρου μια ενδιαφέρουσα συλλογή με παραδοσιακά κάλαντα των Φώτων από το νομό Ευρυτανίας. Πρόκειται για μια καταγραφή του κ. Αναστάσιου Ηλιόπουλου για το Αρχείο Παραδοσιακής Ευρυτανικής Μουσικής. Θεωρήσαμε πολύ αξιόλογη αυτή τη συλλογή και παρουσιάζουμε στο "MINOΡAKI" μας τις παρτιτούρες των τραγουδιών. Είναι στη διάθεση όποιου ενδιαφέρεται και το CD με το ηχητικό υλικό. Επικοινωνήστε μαζί μας (dgrivas@sch.gr) για να σας το στείλουμε.